Aandacht voor COC-jubileum in 'de Stentor'

Het COC-jubileum is niet ongemerkt voorbij gegaan. Ook in de Stentor werd een artikel geplaatst vanwege het 40-jarig bestaan van COC Deventer.

Aandacht voor ouderen bij 40-jarig COC

door Margreet Westdijk

Veertig jaar bestaat het COC Deventer dit jaar. Reden voor de leden om vandaag met een informele receptie een feestelijk jaar in te luiden.

Ojon van Strijland en Reindert Meutstege zijn al jaren als vrijwilliger actief betrokken bij het COC Deventer. Het pand, gelegen aan de Brink, is het thuishonk van leden uit de gehele Stedendriehoek. Bestuurslid Ojon kwam in 1999 vanuit Amsterdam naar Deventer en zette de filmavonden op in de bibliotheek, nog steeds elke eerste en laatste vrijdag van de maand een groot succes. ,,De drempel ligt voor nieuwe leden nog steeds lager om eerst eens samen een film te kijken en daarna het café te bezoeken dan om meteen de eerste keer het café al binnen te komen,’’ vertelt hij. Als bestuurslid vindt hij het ook belangrijk om nieuwkomers tijdens hun entree een beetje op hun gemak te stellen. Maar het COC is niet alleen een kroeg, dat willen beide heren duidelijk stellen. Communicatieman Reindert Meutstege vertelt: ,,Voorlichting is voor ons nog steeds een belangrijke pijler. In principe worstelen jongeren nog op dezelfde manier met hun homoseksuele gevoelens als 40 jaar terug. Ze komen alleen wel eerder uit de kast.’’ Van Strijland: ,,Voorlichting gaat tegenwoordig ook veel via social media.’’

COC Deventer startte begin jaren ‘70 aan de Bokkingshang, verhuisde in 1984 naar de Assnestraat en van daaruit in 2005 naar het huidige pand (Brink 64a). Nadat de ingang een tijdje wat verdekt zat aan de zijkant, zit deze nu gewoon voor aan het pand. “Voor hen die nog in hun ‘coming-out’ zitten geeft dat wel eens ongemakkelijke gevoelens, vooral als er aan de overkant mensen buiten op het terras zitten.’’vertelt Ojon. Maar over het algemeen zien de twee leden wel dat de sfeer rond homo’s en lesbiennes door de jaren heen een stuk toegankelijker is geworden. Met het 40- jarig jubileum wordt de toon gezet voor een feestelijk jaar. De afgelopen jaren werden al met succes een tennistoernooi en Roze Korenfestival met geslaagde afterparty gehouden en werd meegedaan aan het Humorfestival. Van Strijland: ,,Onze activiteiten worden mogelijk gemaakt door heel veel vrijwiligers.’’ Komend jaar wordt met behulp van een werkgroep vooral ook aandacht besteed aan ouderen. Ojon van Strijland: ,,De doelgroep vergrijst. Landelijk wordt nu onderzocht hoe homovriendelijk bejaarden en verzorgingstehuizen eigenlijk zijn in de regio. Homovriendelijke tehuizen krijgen een roze loper.’’ Reindert Meutstege vult aan: ,,Er zijn nogal wat schrijnende verhalen van ouderen die aan het eind van hun vrije leven ‘weer terug de kast in moeten’.’’ Genoeg terrein te winnen dus nog.

Voor meer informatie over het jubileum en komende activiteiten zie: www.cocdeventer.nl


De COC-wervingsposter uit 1974 en de jubileumcartoon vanwege het 40-jarig bestaan van COC Deventer

Tags: ,