Schotten op de rand van openstelling


 
Bron: gaykrant.nl

Het lijkt een kwestie van maanden eer Schotland het burgerlijk huwelijk gaat openstellen voor paren van gelijk geslacht.

Deze week tekenden alle oppositiepartijen een convenant waarbij ze zich achter het voornemen van de regerende Scottish National Party scharen om tot openstelling te komen. Daarmee zou de partij een verkiezingsbelofte inlossen.

De partijleiders van Scottish Labour, Conservatieven, Liberaal Democraten en de Groenen gaan er mee akkoord dat het burgerlijk huwelijk wordt opengesteld, terwijl het nu alleen voor homoparen toegankelijke partnerregister ook toegankelijk wordt voor heterokoppels.

In Schotland zijn veel mensen vóór openstelling, een recente peiling laat zien dat 61% pro is en slechts 19 procent is tegenstander.

De Schotse regering heeft eind vorig jaar de bevolking de mogelijkheid geboden te reageren op de plannen en daarop kwamen ruim 50.000 reacties binnen. Deze worden momenteel geëvalueerd, waarna de verwachting is dat het kabinet de knoop spoedig zal doorhakken.

Daarmee neemt Schotland een voorsprong op Engeland. Ook de regering Cameron wil het huwelijk openstellen, maar ze worstelt met de wijze waarop homoparen kunnen gaan trouwen. In Engeland wordt het burgerlijk huwelijk veelal in de kerk afgesloten en veel geestelijken zijn tegen. Om die reden wordt gebroed op een trouw-ceremonie voor paren van gelijk geslacht in een niet-kerkelijke omgeving.

Juristen buigen zich nu al over de vraag wat de rechtsgeldigheid zal worden van een huwelijk tussen een Schotse en Engelse man.