Lesbo-paren scheiden vaker dan homo's


 
Bron: gaykrant.nl

Sinds het burgerlijk huwelijk in 2001 werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht, trouwen er elk jaar net iets meer vrouwen met elkaar dan mannen. Jaarlijks stranden er echter twee keer zo veel huwelijken tussen vrouwen dan tussen mannen.

In 2005 tot 2009 werden jaarlijks gemiddeld 610 huwelijken tussen mannen gesloten en 690 tussen vrouwen. In die periode scheidden gemiddeld 45 mannelijke homostellen per jaar en 100 lesbische koppels. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het burgerlijk huwelijk werd op 1 april 2001 mede dankzij een 16 jaar lange lobby van de SVGK opengesteld voor paren van gelijk geslacht. In de eerste jaren lag het aantal trouwlustigen hoger dan nu. “Dat heeft ongetwijfeld te maken met een inhaalslag”, meent SVGK-voorzitter Henk Krol.

Dat het aantal huwelijken nu daalt komt volgens hem mede omdat het scheiden er niet makkelijker op is geworden. “Tot voor kort kon men de overstap van burgerlijk huwelijk naar partnerregister maken, waarbij het scheiden via een advocaat geregeld kan worden. Nu die weg is afgesloten, zie je een toenemende populariteit van het partnerregister, ook bij heterostellen.”