Voorlichting op school wordt verplicht


 
Bron: gaykrant.nl

Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) gaat eindelijke een meerdere keren aangenomen motie uitvoeren. Ze vindt dat op alle scholen voortaan aandacht moet worden besteed aan homoseksualiteit. Op verzoek van een Kamermeerderheid gaat ze daarvoor de kerndoelen in het onderwijs aanscherpen.

Van Bijsterveldt hield de boot tot nu toe steeds af. “Maar als minister moet je soms je knopen tellen”, zei ze op de dag nadat de Kamer ook al een motie had aangenomen die weigerambtenaren wil uitbannen.

Het is voor haar geen principiële zaak, zo benadrukte Van Bijsterveldt . Voorlichting past goed ‘binnen een school als waardengemeenschap, waar iedereen bij hoort, ook als je anders bent’.

Bijna alle partijen zijn blij met het gewijzigde standpunt van de minister. Voor de SGP is dit de tweede tegenslag in een week tijd.

Hans van Velde, projectleider van de holebi-jongerensite van de SVGK, 18min.eu, noemt de ommezwaai ‘een hele stap vooruit’. “We leggen momenteel de laatste hand aan een magazine van en voor jongeren in het voortgezet onderwijs. De 35 jongeren die daarin aan het woord komen, vertellen vaak schrijnende verhalen. Hoog tijd dat er op alle scholen aandacht aan kan worden besteed. Holebi-jongeren die zichzelf kunnen zijn, presteren beter en kunnen daardoor waardevoller zijn voor onze samenleving.”

‘De minister verdient een groot compliment dat ze onlangs alle dilemma’s toch luistert naar LHBT-jongeren’ zo reageert COC-voorzitter Vera Bergkamp. “De argumenten van het COC, de moties van de Tweede Kamer en de noodkreet van al die duizenden mensen die de afgelopen tijd onze nationale internetpetitie tekenden.”

“Meer dan tachtig procent van de LHBT-jongeren wil meer voorlichting, maar toch krijgt tweederde van de scholieren die niet. Dat gaat nu eindelijk veranderen. Daarmee zal de positie van LHBT’s in Nederland verbeteren. Op school, maar bijvoorbeeld ook in de wijk en op het werk”, aldus het COC.

LHBT-jongeren hebben het zwaar in het onderwijs. Suïcidecijfers liggen onder homoseksuele jongeren tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren. De middelbare school is geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen, scheldwoorden en pesterijen zijn schering en inslag, zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau.