Kabinet: weigerambtenaar blijft


 
Bron: gaykrant.nl

Het kabinet is niet van plan ambtenaren die weigeren om homoseksuelen te trouwen, te ontslaan. Dat schrijven minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief die vandaag in de ministerraad wordt besproken.

In 2008 stelde de Commissie Gelijke Behandeling voor om weigerambtenaren wel te ontslaan, meldt RTL Nieuws. Maar de tientallen ambtenaren mogen van het kabinet gewoon blijven werken. Wel moeten gemeenten met stellen die willen trouwen vooraf overleggen, zodat zij niet op het laatste moment te maken krijgen met een weigerambtenaar.

Het kabinet wil zich niet bemoeien met gemeentes die een contract met een weigerambtenaar niet willen verlengen. Dat is een zaak van de gemeente.

Het regeringsstandpunt lijkt een vervolg op de uitspraken van Van Bijsterveldt, eerder deze week in NRC en legt daarmee een uitspraak van Commissie Gelijke Behandeling naast zich neer. Bij die gelegenheid zei SVGK-voorzitter Henk Krol ‘verbijsterd’ te zijn door de woorden van Van Bijsterveldt.

De SVGK is benieuwd hoe met name de VVD en de PVV zich nu gaan opstellen. “Dit is een lakmoesproef als het gaat om het liberale gehalte van de VVD”, zo meent Henk Krol. “En de PVV kan nu eens laten zien dat het hen werkelijk ernst is wanneer ze zich inzet voor weggepeste homostellen. Gaat het om de belangen voor homo’s of komt het deze partij goed uit dat bij het wegpesten de groep Marokkaanse jongens bij de dadertjes is oververtegenwoordigd?”

Eerder deze week liet GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent aan de redactie van GK.nl weten een spoeddebat met de minister te willen over de zaak van de weigerambtenaar.