Gay Krant start landelijk homopest-meldpunt


 
Bron: gaykrant.nl

”Het is genoeg geweest, er moet een eind komen aan het gepest en getreiter van homo’s en lesbiennes in hun woonomgeving.” Dat stelt Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol naar aanleiding van de nieuwste gevallen van gepeste homostellen die daardoor hun woning moesten verlaten. De Gay Krant richt daarom per direct een landelijk meldpunt in.

Krol: “Nadat gisteren bekend was geworden dat in Den Haag weer een homopaar gedwongen door pesterijen hun woning moest verlaten, kwamen de meldingen bij de redactie binnen. Van een homopaar uit Delft, dat eveneens door allochtone jongeren dermate wordt gepest, dat ze binnenkort – op eigen kosten – noodgedwongen gaan verhuizen. Een lesbisch paar van in de 80 jaar dat weggetreiterd wordt. Bij een ander Haags vriendenpaar is tijdens hun afwezigheid brand in de woning gesticht. Dit moet stoppen. Zó gaan we niet met elkaar om in Nederland.”

Vanuit de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is vanaf nu een landelijk meldpunt ingericht, waar homo’s en lesbiennes met klachten terecht kunnen.
Krol: “Tot nu belandden klachten bij de lokale politie, regionale belangenverenigingen en meldpunten discriminatie, woningbouwverenigingen en plaatselijke politiek. De SVGK wil een compleet beeld krijgen van de situatie in heel Nederland en daarom roepen we mensen op zich te melden. Hiermee kunnen we dan naar de overheid stappen en een gecoördineerd beleid eisen.”

Krol vervolgt: “Zo’n meldpunt is bitter noodzakelijk. Er is geen landelijk beeld over het aantal klachten, bij de politie worden veel gevallen van homohaat en pesterijen gearchiveerd als ‘burenruzie’. Het is toch van de zotte, dat mensen die in harmonie met hun omgeving willen samenwonen, moeten oprotten terwijl de daders en hun ouders mogen blijven wonen waar ze zitten. De SVGK wil dat hierin een beleid wordt ontwikkeld dat niet de gevolgen behandelt, maar de oorzaak aanpakt. Zo hard mogelijk.”

Homo’s en lesbiennes die zich bedreigd en aangevallen voelen worden nadrukkelijk gevraagd dit te melden. Dat kan het best per email naar pesten@gk.nl, desnoods ook telefonisch via (020) 421 00 00.
Klachten en verhalen worden uiteraard discreet en zo nodig anoniem behandeld.