De Jager houdt hoop voor Griekenland

 
Bron: NOS-nieuws

Minister De Jager gaat niet uit van een failliet van Griekenland. Hij heeft de Tweede Kamer uitgelegd dat hij wel voorzorgsmaatregelen neemt.

De Jager herhaalde dat het kabinet met alle scenario’s rekening wil houden en erkende dat er toenemende onzekerheid is dat Griekenland zijn schulden kan terugbetalen. Hij blijft erop hameren dat de Grieken meer zelf moeten doen om uit de crisis te komen.

Brief
De Tweede Kamer wil uiterlijk vrijdag een brief van minister De Jager, waarin hij de scenario’s voor Griekenland op een rijtje zet. Daar moet ook in staan wat er gebeurt als Griekenland failliet gaat en wat dat Nederland gaat kosten.

De regeringspartijen VVD en CDA benadrukken dat het er niet om gaat dat het kabinet een voorkeur uitspreekt voor een bepaalde uitkomst, maar dat het een overzicht geeft van de mogelijkheden voor Griekenland.

Zwartste scenario
In het zwartste scenario zou het de bedoeling zijn om Griekenland op gecontroleerde wijze failliet te laten gaan, wat moet voorkomen dat er paniek uitbreekt in de financiƫle wereld.

Volgens De Jager is dat moeilijk te realiseren. “Technisch is het heel erg lastig om een land iets heel netjes en gecontroleerd te laten doen. Er zijn altijd effecten op andere landen en banken.”

PvdA-Kamerlid Plasterk vindt het vreemd dat De Jager de indruk maakt dat er op een faillissement wordt aangestuurd, nadat de Duitse bondskanselier Merkel dat geen optie had genoemd.