Homoseksualiteit door de eeuwen heen - Renaissance


 
Themacartoons

Tekenaar Reindert Meutstege zorgt iedere week voor een actuele cartoon gebaseerd op het (homo-)nieuws. In de vakantiemaanden juli en augustus staan de cartoons echter in het teken van een speciaal thema. Na ‘Condoomgebruik bij de beesten af’ (2008), ‘De homovakantie van Jean & Jan’ (2009) en ‘Veilige groeten uit…’ (2010) is het thema in 2011 ‘Homoseksualiteit door de eeuwen heen’.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) was één van de belangrijkste kunstenaars uit de Renaissance en ook nog ‘ns voorstander van de mannenliefde. Het is ook niet vreemd dat zijn bekendste beeldhouwwerk ‘David’ een ode is aan de schoonheid van het mannelijk lichaam. Het marmeren beeld (ruim 5 meter groot) bevindt zich tegenwoordig in de Galleria dell’Accademia in Florence.

In deze cartoon laat Reindert Meutstege zijn fantasie de vrije loop en geeft een mogelijkheid hoe Michelangelo inspiratie voor zijn ‘David’ heeft opgedaan.