Homoseksualiteit door de eeuwen heen - Pruikentijd


 
Themacartoons

Tekenaar Reindert Meutstege zorgt iedere week voor een actuele cartoon gebaseerd op het (homo-)nieuws. In de vakantiemaanden juli en augustus staan de cartoons echter in het teken van een speciaal thema. Na ‘Condoomgebruik bij de beesten af’ (2008), ‘De homovakantie van Jean & Jan’ (2009) en ‘Veilige groeten uit…’ (2010) is het thema in 2011 ‘Homoseksualiteit door de eeuwen heen’.

De achttiende eeuw staat bekend als de ‘Verlichting’ met meer aandacht voor de mens in de samenleving. Toch breekt rond 1730 in Nederland een grootschalige ‘sodomietenvervolging’ uit, waarbij tientallen mensen ter dood worden gebracht of gevangen gezet. Een vriendelijker aspect is de mode uit die tijd met de kenmerkende grote pruiken en hoepelrokken.

In de cartoon wil Reindert Meutstege het stereotype lesbische kledingstuk uit de 20e eeuw (de paarse tuinbroek) koppelen aan de achttiende-eeuwse hoepelrok.

Dit is de laatste cartoon in de serie ‘Homoseksualiteit door de eeuwen heen’. Vanaf volgende week verschijnt iedere week weer een actuele cartoon gebaseerd op het nieuws uit onze eigen tijd.