Homoseksualiteit door de eeuwen heen - Vikingen


 
Themacartoons

Tekenaar Reindert Meutstege zorgt iedere week voor een actuele cartoon gebaseerd op het (homo-)nieuws. In de vakantiemaanden juli en augustus staan de cartoons echter in het teken van een speciaal thema. Na ‘Condoomgebruik bij de beesten af’ (2008), ‘De homovakantie van Jean & Jan’ (2009) en ‘Veilige groeten uit…’ (2010) is het thema in 2011 ‘Homoseksualiteit door de eeuwen heen’.

Bij de vijfde cartoon gaan we naar het hoge noorden, waar de strijdlustige Vikingen woonden. Deze stonden bekend om hun lange trektochten langs de kusten van Europa en Noord-Amerika op zoek naar buit en vrouwen. De Vikingen waren erg op mannelijkheid gericht en ieder teken van niet-mannelijk gedrag werd dan ook als zwakte ervaren. Er zijn echter geen verhalen bekend over agressie tegen homoseksualiteit en wat er tijdens die lange boottocht plaats vond blijft ook gissen.

In deze cartoon draait Reindert Meutstege de rollen om en gaan de Vrouwelijke Vikingen op stap. Als specialisten in lange trektochten zou het zomaar kunnen dat deze Noorvrouwen ook de uitvindsters van het ‘Nordic Walking’ waren.