Homoseksualiteit door de eeuwen heen - Rome


 
Themacartoons

Tekenaar Reindert Meutstege zorgt iedere week voor een actuele cartoon gebaseerd op het (homo-)nieuws. In de vakantiemaanden juli en augustus staan de cartoons echter in het teken van een speciaal thema. Na ‘Condoomgebruik bij de beesten af’ (2008), ‘De homovakantie van Jean & Jan’ (2009) en ‘Veilige groeten uit…’ (2010) is het thema in 2011 ‘Homoseksualiteit door de eeuwen heen’.

In het Romeinse Rijk was homoseksualiteit geen vreemd verschijnsel; zelfs keizer Hadrianus maakte geen geheim van zijn liefde voor zijn vriendje Antinous. Ook de schoonheid van het menselijk lichaam bleef, net als in het oude Griekenland, bij de Romeinen hoog in het vaandel. De supersterren waren de Gladiatoren, die omwille van hun kracht en vechtlust zeer gewaardeerd werden. Hun zweet werd zelfs als lustopwekkend beschouwd.

Reindert Meutstege laat in deze cartoon een tafereel in het Amfitheater zien, waarbij de veroordeelden zich verlustigen aan een Gladiator. De leeuwen besluiten hun vermaak dan ook maar bij elkaar te zoeken.