New York opent homohuwelijk


 
Bron: gaykrant.nl

In een voor de VS historische stemming heeft de senaat van New York met 33 tegen 29 stemmen het burgerlijk huwelijk opengesteld voor homo- en lesboparen. Dat gebeurde na een urenlange vergadering die achter gesloten deuren werd gehouden. Daarmee is New York het 7e rechtsgebied waar kan worden getrouwd.

Het lokale huis van afgevaardigden had afgelopen week al een wetsvoorstel hiertoe aangenomen. De senaat van New York had een stemming vervolgens diverse keren verschoven en kwam maar niet tot een besluit. De zaak was spannend. Twee jaar geleden stemden 24 leden van de door Republikeinen overheerste Senaat voor de plannen en 38 tegen, tot vrijdag hadden 31 laten weten voor te zullen stemmen. Dat was nog altijd één stem te weinig. Vier Republikeine senatoren twijfelden tot het laatst. Breekpunt was de uitzonderingspositie voor religieuze instellingen, zoals adoptiebureau’s die geen homo-cliënten willen kunnen helpen.

Achter de schermen hadden leiders van de Democraten en Republikeinen woensdag en donderdag over een compromis gesproken, maar vrijdag bleven de debatten voortduren. Gevreesd werd dat de stemming over het zomerreces heen zou worden getild. Het nieuwe voorstel werd ingediend door Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van New York. De afgelopen maanden hadden veel bekende Newyorkse inwoners uit zowel de amusements- als de zakelijke en ICT-wereld verklaard voorstander te zijn van gelijke relatierechten. Cuomo heeft de wet inmiddels getekend, zodat er komende week al kan worden getrouwd. Of de eerste plechtigheid (net als destijds op 1 april 2001 in Nederland) in Amsterdam zal worden gevierd, is niet bekend

Massachusetts, Connecticut, Iowa, New Hampshire, Vermont en Washington DC zijn de Amerikaanse staten waar het huwelijk al eerder werd opengesteld. In Californië worden al jarenlang rechtzaken gevoerd over de rechtsgeldigheid van het referendum Proposition 8, dat het aldaar opengestelde huwelijk in 2008 dichtgooide.

Het besluit van New York heeft volgens politici een enorme invloed voor de rest van het land. New York is een van de grootste en invloedrijkste staten. Door het openstellen is het onvermijdelijk dat het een hoofdthema wordt voor de naderende presidentsverkiezingen van 2012. De openstelling is een min of meer definitief besluit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Californië, kunnen volksreferenda in New York dergelijke besluiten niet terugdraaien.

De Newyorkse gay-gemeenschap zal morgen ongetwijfeld haar vreugde uiten als zondag de massale jaarlijksegay-pride door de stad zal trekt. De gay pride van New York is de moeder van alle prides: de strijd om gelijke homorechten begon op 26 juni 1969 in The Big Apple.