Erwin Olaf krijgt Johannes Vermeer Prijs

Fotograaf Erwin Olaf krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) heeft dat bekendgemaakt. Olaf krijgt de prijs vanwege de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre. De fotograaf is bekend van allerlei series waarin hij soms gedurfd en provocerend werk liet zien. Daarnaast is Olaf bekend van commerciële opdrachten voor onder meer Levi’s, Microsoft en Nokia. Onlangs portretteerde hij prinses Máxima ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag voor het AD.

Erwin Olaf begon zijn loopbaan in de vroege jaren tachtig onder meer met foto-opdrachten voor de Gay Krant. Hij is de laatste jaren zeer actief om homo-emancipatie levend te houden en strijd hij tegen homofobie. Zelf is Olaf lid van de tweejaarlijkse Staatsprijs voor de Homo-emancipatie, de Jos Brink Prijs.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bedoeld voor een speciaal project. De uitreiking is maandag 31 oktober in Delft. Vorig jaar ging de prijs naar Alex van Warmerdam.

Tags: