COC meet homovriendelijkheid bedrijven


 
Bron: gaykrant.nl
COC Nederland is begonnen met de Sfeermeter, waarmee werknemers de homovriendelijkheid van zijn of haar werkplek kan testen.

Op Sfeermeter.com, Facebook en LinkedIn kunnen werknemers een vragenlijst invullen. Aan de orde komen onder meer de sfeer op de werkvloer, de verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe er tegen homoseksuele collega’s wordt aangekeken.
Van de uitkomsten wordt een top 100 van homovriendelijke organisaties samengesteld. Eerder onderzoek toonde aan dat een derde van de homomannen en een kwart van de lesbische vrouwen op hun werk niet uit de kast is. 7 procent van de homomannen en 14 procent van de lesbovrouwen zegt last te hebben van discriminatie op het werk wegens hun seksuele voorkeur.
“Dat lesbo’s en homo’s op het werk vaak niet uit de kast zijn, is slechts het topje van de ijsberg”, zegt Gerrit Jan Wielinga, projectleider werkvloer COC Nederland.
“Nare, stereotype grapjes zijn aan de orde van de dag, mensen worden aangesproken met ‘hé, homo!’ en vaak is de norm dat je je zo ‘hetero’ mogelijk gedraagt. Lesbo’s en homo’s ervaren vaak een gevoel van druk en onveiligheid, wat zelfs kan resulteren in verminderde productiviteit en ziekteverzuim.”
Het COC wil met de Sfeermeter het gesprek over de positie van lesbo’s en homo’s op het werk op gang brengen. “De test van COC heet de Sfeermeter, want de wijze waarop een bedrijf met lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders omgaat, zegt vaak veel over de algemene sfeer op de werkvloer”, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. “Als zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn, geldt dat vaak voor iedereen in een bedrijf.”
De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting komend najaar gepubliceerd.