Alle COC-vrijwilligers van Harte Gefeliciteerd!

In de Haagse Koninklijke Schouwburg is zondagmiddag de tweede Staatsprijs voor homo-emancipatie, de Jos Brink Prijs, uitgereikt aan alle vrijwilligers van het COC.

De andere twee genomineerden waren Human Rights Watch-staflid Boris Dittrich en de vereniging voor homo’s binnen het hetero-huwelijk, Orpheus. In haar dankwoord zei COC-voorzitster Vera Bergkamp dat de opbrengst van de prijs, een bedrag van 10.000 euro, grotendeels zal gaan naar LGTB-activisten in Oeganda.

Minister Marja van Bijsterveldt zei bij de uitreiking trots te zijn op het homotolerante beleid van Nederland en was blij aan te kondigen dat in deze regeringsperiode ook de positie van mee-ouders in een lesbisch/homo-gezin definitief zal worden regeld. Op de uitdaging van Bergkamp om de petitie voor voorlichting op alle scholen te tekenen, ging ze niet in.

De aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, viel ten deel aan PvdA-politicus Ahmed Markouch. Hij kreeg de prijs voor zijn grote inzet voor acceptatie van homoseksualiteit in allochtone kringen.

De prijs is vernoemd naar wijlen cabaretier/musicalmaker/presentator Jos Brink, die op tv en daarbuiten zeer veel bijdroeg aan de zichtbaarheid van homoseksualiteit bij het grote publiek.

De Staatsprijs werd in 2009 geïnitieerd en destijds voor het eerst toegekend aan Henk Krol voor diens inzet voor de SVGK en de strijd voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.
De Jos Brink Prijs is de eerste staatsprijs voor homo-emancipatie ter wereld en werd in het leven geroepen door oud-minister Ronald Plasterk.

(beeld: Geert van Tol – bron: GK-website)

Tags: