Film & Café: ‘A Single Man’

vrijdag 28 januari 2011

Centrale Bibliotheek, Brink 70 in Deventer: 20.00 uur

Laatste Vrijdag van de maand, dus een film met een homoseksueel thema in huiskamerbioscoop ‘De Kleine Keizerin’ en daarna gezellig doorzakken in COC-café Face It. Aanvang film om 20.00 uur; café geopend vanaf 21.00 uur. De filmavonden zijn een samenwerking tussen COC Deventer, Antiquariaat Jos Wijnhoven en de Openbare Bibliotheek Deventer en de toegang is gratis.

A Single Man (VS 2010)
George (Colin Firth) is de single man, een Britse universiteitsprofessor die in Californië les geeft en acht maanden eerder zijn geliefde heeft verloren bij een auto-ongeluk. De dag waarop de film speelt gaat zijn laatste dag worden; hij heeft besloten dat het leven geen zin meer heeft. Maar dat neemt niet weg dat zijn zelfmoord niet ook de glans van perfectie kan dragen: het begrafenispak is uitgekozen, het wapen is gepoetst. Hij zal die dag een college geven over non-conformisme; ook al voor de goede verstaander natuurlijk. Hij is vast van plan een perfect lijk te worden.
A single man werkt omdat Colin Firth zo goed is in zijn rol. Hij is een man die het gevoel heeft dat hij aan het einde van de rit is, waar het leven alleen nog maar bestaat uit lege rituelen in een schitterend decor. In een flashback zien we hoe zijn wereld instort als hij het nieuws over de dood van zijn vriend telefonisch ontvangt; prachtig ingetogen gespeeld in een scène die de film een emotioneel hart geeft.
Ook Julianne Moore is sterk als de alcoholistische buurvrouw en vriendin van George, die blijft hinten dat er misschien toch nog mogelijkheden voor het stel zijn. En als die er niet zijn, is er nog altijd de bodem van het glas.

Bij zowel Antiquariaat Jos Wijnhoven (nieuwe DVD’s & oude boeken; Golstraat 9 in Deventer) als bij de Openbare Bibliotheek (Brink 70 in Deventer) zijn veel meer films te verkrijgen met een homoseksueel of lesbisch thema.

E-mail ontvangen over het filmaanbod?

Tags: